Våra produkter

Våra produkter kommer från gårdens egna Gotländska alpackor och getter som går ute året om med fri tillgång på mat, vatten och ligghall. Våra djur äter bara svenskt foder och i möjligaste mån närproducerat. Ullen spinns till garn här på Gotland vilket gör den till en närproducerad och för oss ekologisk produkt utan färgämnen.

Tllsammans med angora och kashmir så är Alpackans ull en av värdens finaste.

År 2013 fick vi våra första tre alpackor. Med två som är pälsdjursallergiker i familjen så insåg vi ganska snabbt att dessa djur var mycket speciella. Vid klippning av djuren så bad vi sonen att samla in all ull, han har både astma och allergi och det blev ingen reaktion. Vi blev kära i dessa djur och valde då att utöka så att vi kunde få tillräckligt med ull för att kunna lämna till spinneri och köpa tillbaka garn.

 

Priser

  • Alpacka garn 100 % 300kr/100g
  • Mohair/alpacka mix 280kr/100g
  • Mohair 100% 260kr/100g
  • Gungalpacka” (gunghäst) + upplevelse 1950kr

Korta fakta om alpackor

De härstammar från Anderna. Men har de senaste åren blivit mycket populära här i Sverige. Alpackan klarar det svenska klimatet bra om man klipper den på sommaren, de kan annars dö av värmeslag. Pälsen växer tillbaka ganska snabbt och när vintern kommer har de hunnit få en ny tät ull. De gillar inte regn, de har inte fett i sin ull och blir de blöta så blir de kalla snabbt. De bör alltid ha tillgång till tak och de är snabba in den kalla årstiden om det börjar regna. Alpackan är ett flockdjur och ska vara minst tre stycken för att vara en flock, hingstar och ston går inte tillsammans.

Man väljer noggrant ut lämplig hingst till sto för att få så fin ull som möjligt, och så klart för att få så fysiskt friska djur som möjligt med bra egenskaper. När stoet blivit betäckt så är hon dräktig ca 50 veckor. Och man planerar alltid födslar till sommaren eftersom fölen annars löper stor risk att frysa ihjäl.

För mer information 

När du köper garn eller annan produkt från oss så visar vi gärna vilket/vilka djur som just det garnet kommer från. Vi är anslutna till Gård och Djurhälsans TB (tuberkulos) program och följer Jordbruksverkets råd och rekommendationer plus lite till. Vi säljer inga djur men kan varmt rekommendera seriösa uppfödare om så önskas. Alla våra alpackor har stamtavla är chipmärkta och vaccinerade.

Om du stickar eller virkar något och vill dela med dig så tar vi tacksamt i mot bilder och mönster.Har du synpunkter på garnet så är vi lyhörda för detta. Maila angelicaakerback@hotmail.com eller ring/sms 076 184 51 28